Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Selena életrajza

 Biográfia

KEZDETEK

Selena Marie Gomez színésznõ és énekesnõ, 1992. július 22-én született Grand Prairie-ben, Texas államban, az USA-ban Mandy Cornett és Ricardo Gomez gyermekeként. Apukája mexikói, anyukája félig olasz. Szülei 5 éves korában elváltak, és Selena egyetlen gyermekként az édesanyjával maradt. Aki 2006-ban újraházasodott és Brian Teefey felesége lett. 2009-ben egy interjúban azt nyilatkozta, hogy a színészet iránti érdeklődése akkor kezdődött, amikor az anyukája színházi darabokban játszott és látta, hogyan próbál. 2010-ben szerezte meg középiskolai diplomáját.

KARRIER

Gomez 7 évesen elkezdte építeni színészi karrierjét. Első szerepét 2002-ben a Barney & Friends című gyereksorozatban kapta, ahol Giannát játszotta. 2003-ban egy kisebb szerepet kapott a Spy Kids 3-D: Game Over filmben. 12 éves korában a Disney fedezte fel egy tehetségkutató versenyen. Eleinte olyan sikeres Disney-sorozatokban kapott vendégszerepet, mint a The Suite Life of Zack & Cody és visszatérő szereplő lett a Hannah Montanaban. 2007-ben elindult saját sorozata a Wizards of Waverly Place, melyben az egyik főszereplőt Alex Russot alakítja.

Első olyan filmje, melyben a főszereplőt játssza 2008-ban készült el Another Cinderella Story címmel, ami a 2004-es Hilary Duff film folytatása. A filmben ráadásul énekel és táncol is. 2009-ben a Princess Protection Programban barátnőjével, Demi Lovatoval játszik együtt. Még ebben az évben a Sears Arrive Lounge ruhákkal foglalkozó márka és a Borden Milk tej reklámarca lett. Augusztusban bemutatták a tévében a Wizards of Waverly Place: The Movie filmet. Szeptember 29-én pedig a boltokba került első nagylemeze Kiss & Tell címmel. Az elsõ héten 66 000 példányt adtak el belõle, ezzel pedig az U.S Billboard 200 listán a 9. helyen debütált. 2010. március 5-én pedig bejelentették, hogy az album aranylemez lett. 2009-ben ráadásul még a Wizards of Waverly Place nyerte el a legjobb gyermekműsornak járó Emmy-díjat is.

2010 nyarán jelent meg Ramona and Beezus című családi filmje. Augusztus 1-jén került a boltokba saját ruhakollekciója a Dream Out Loud. Szeptember 28-án pedig napvilágot látott második albuma A Year Without Rain címmel. A beharangozó dal, a Round & Round már júniusban megjelent, melynek klipjét Budapesten forgatták. A Monte Carlo című film - amit részben Budapesten is forgattak - pedig 2011 februárjában debütál az amerikai mozikban. Illetve tárgyalások folynak a WOWP: The Movie 2. részének elkészítéséről is. A Disney Channel Shake It Up! című sorozatának ő énekelte fel a betétdalát.

2011 Márciusában jelent meg a Who Says című videóklippje, és szintén ebben az évben lát napvilágot az új albuma a nyár folyamán, amelyre Britney Spears, Pixie Lott és Katy Perry is írt dalokat. Júniusban jelent meg a második kislemez az albumról, a "Love You Like A Love Song".

MAGÁNÉLET

12 évesen kezdett el hordani egy "tisztaság gyűrűt", ami nagy divat a fiatal sztárok körében. 2008-ban Nick Jonas volt a barátja, majd a pletykák szerint 2009-ben összegabalyodott Taylor Lautner színésszel. 2010 Augusztusában az a hír terjedt, hogy összejött Mark Salling színésszel, majd 2011-ben a nála 2 évvel fiatalabb Justin Bieberrel kezdett el járni.

ÉRDEKESSÉGEK

- Jó barátja Taylor Swift és Demi Lovato.
- Selenának van egy állatmenhelyrõl megmentett kutyája, akit Chip-nek hívnak.
- Szeret gördeszkázni, szörfözni és táncolni.
- Kedvenc elõadói a Paramore, Christina Aguilera, Fall Out Boy és a The Jonas Brothers.
- Szereti a csokit, kedvenc édességei a Snickers és a Good & Plenty.
- Kedvenc pizzája sajtos, gombás.
- Selena nagy rajongója Lady Sovereignnek, Johnny Deppnek és Rachel McAdamsnek.
- Szerepel a Jonas Brothers "Burning Up" c. klipjében.
- Az anyukája 16 évesen hozta világra Selenát.
- Nevét egy tejanoi énekesnõ Selena Quintanilla Perez után kapta.
- Selena a világ legfiatalabb UNICEF-nagykövete.
- Imádja a converse cipőket

DÍJAK 

2009 ALMA Awards - Legjobb színésznő - WOWP
2010 BLIMP Awards - Legjobb színésznő - WOWP
2009 BLIMP Awards - Legjobb színésznő - WOWP
2009 Teen Choice Awards - Legjobb színésznő - Princess Protection Program
2009 Young Artist Awards - Legjobb színésznő - Another Cinderella Story